Hoe is het in Eindhoven geregeld?
In Eindhoven is er inderdaad sprake van een G5. Ongeveer 5 grote ondernemingen voeren de economische en technologische leiding over de stad waar voor de rest het overgrote deel van de ondernemingen spin-off/toeleveringsbedrijven van deze molochs zijn. Ik begrijp het als de bestuurders van deze grote bedrijven maandelijks bij het stadsbestuur aanschuiven om samen met het gemeente bestuur het beleid van de regio te bepalen. Terecht natuurlijk.
Verschil met de regio Den Bosch
In onze regio is dat 180 graden anders. Wij hebben een M500 in plaats van een G5! En dat is wel even iets anders. Ik bedoel daarmee ook echt IETS ANDERS, dus niet slechter of beter. Ik vergelijk onze regio ook wel eens met een bijenkorf vol met hardwerkende bijen die met elkaar zorgen voor een goed functionerende korf. En toch? Halen wij wel genoeg rendement uit ons werken?
MKB ondernemers kunnen zich allemaal stuk voor stuk meten met bestuurders van grote bedrijven. Sterker nog, ik ben ervan overtuigd dat ze op het gebied van creativiteit, visie, lef, deskundigheid en doorzettingsvermogen, gemiddeld genomen niet voor hen onder hoeven te doen. En toch haalt onze regio (nog) niet het collectieve rendement wat je in een regio als Brainport ziet gebeuren.
Waarom haalt onze regio nog niet het rendement van regio Eindhoven?
MKB ondernemers hebben één grote valkuil: ze werken te hard! Heel veel ondernemers (inclusief ikzelf) lopen de hele dag achter de waan van de dag aan. 60 uur per week werken maakt ons pas serieuze ondernemers. Maar is dat eigenlijk wel goed? Is het niet zo dat onze overmatige drukte ons weerhoud om onze creativiteit een kans te geven? Denken wij nog wel eens out of the box of kijken we nog wel eens van een afstand naar ons bedrijf? Zijn we nog wel eens op pad om zonder omzetdoel mensen te leren kennen en samenwerkingsverbanden te leggen met andere ondernemers om zodoende meer samen te werken dan alles zelf te doen? En hoe doet onze duizendpoot MKB-er het met zijn personeel? Lastig hé?Als voorzitter van bedrijventerreinvereniging RIVU in Den Bosch (De Rietvelden en De Vutter) zit ik ook in het bestuur van VNO-NCW kring Den Bosch. VNO-NCW Brabant-Zeeland stond voorheen beter bekend als BZW, De Brabants-Zeeuwse Werkgeversvereniging en was als zodanig al jaren aangesloten bij de landelijke organisatie VNO-NCW.
Enkele jaren geleden hebben we als VNO-NCW kring Den Bosch een onderzoek laten uitvoeren naar De Economische Kracht van Den Bosch waaruit later het Economische plan ‘Driven by Data’ is ontsproten.
Wat mij persoonlijk opviel was dat uit het onderzoek naar voren kwam dat Den Bosch een echte MKB stad is. Niet de uitkomst verbaasde mij maar wel de veronderstelling dat wij in Den Bosch een G5 zouden hebben verwonderde mij in hoge mate.