De 4e industriële revolutie
Een belangrijke factor in dit geheel is de technologische ontwikkeling, tegenwoordig ook wel de 4e industriële revolutie genoemd, die volgens sommige ons allemaal overbodig maakt. Wie zal het zeggen? De vraag is natuurlijk wel of deze technologische ontwikkelingen alleen maar vooruitgang zullen brengen. “Nee natuurlijk”, kan daar zonder enig voorbehoud op worden geantwoord. Net zo goed als dynamiet uit is uitgevonden voor vreedzame toepassingen is het aantal doden dat er mee veroorzaakt is, al lange tijd niet meer voor te stellen.
Maar wie wordt dan de hoeder van onze belangrijkste maatschappelijke voorwaarden van bestaan en wat zijn die dan eigenlijk?
Vrijheid van denken en handelen
Wat mij betreft is dat in ieder geval een samenleving zonder angst en zonder argwaan ten opzichte van elkaar. Beide zijn natuurlijk een utopie maar een veilige en vertrouwde haven is voor iedereen belangrijk. Daarnaast zijn het recht tot zelfbeschikking en soevereiniteit van ons denken eveneens hele belangrijke voorwaarden om dit leven goed door te komen.
Bestaat democratie nog?
Een maand geleden kreeg ik een tip om de documentaire over Cambridge Analytica op Netflix te bekijken. De documentaire heet: The Great Hack. Zonder al te veel van de inhoud te vertellen, u moet het echt zelf even beleven en beoordelen, is mij wel duidelijk geworden dat wij allemaal naïeve individuen zijn geworden die de hele dag aan andere informatie over onszelf verstrekken die vervolgens als een boemerang naar ons terugkomt en ons onze mening laat veranderen in de richting die ‘zij’ willen.
Het is ongelofelijk en zelfs Shocking om te zien hoe de presidentsverkiezingen in Amerika gewoonweg zijn gefikst, net zo goed als de uitslag op het referendum van de Brexit. Alleen maar door ons individueel zodanig te manipuleren met onze eigen informatie dat wij gaan stemmen wat door hen gewenst is.
Ja zelfs genocides tussen twee bevolkingsgroepen worden op bestelling geïnitieerd.
Het wordt tijd dat we allemaal een stuk bewuster in het leven gaan staan om juist dat zelfbeschikkingsrecht overeind te houden. Wat is anders een democratie nog waard?Onze huidige maatschappij is de afgelopen 10 jaar enorm snel veranderd. Logisch natuurlijk want na een relatieve stilstand en ‘zuivering’ die een diepe economische crisis nu eenmaal altijd met zich meebrengt, is een hele nieuwe generatie actief geworden die echt anders in elkaar zit dan alles wat we tot dan toe kenden. Voor ons ‘oudjes’ vergt dat natuurlijk extra inlevings- en aanpassingsvermogen. Degene onder ons met twintigers als kinderen zullen het relatief wat gemakkelijker hebben omdat we in dit proces zijn meegegroeid.
Hoe dan ook, het ‘loslaten’ is een belangrijke factor bij het kunnen accepteren van en zo veel mogelijk meedoen met de nieuwe maatschappelijke ontwikkelingen.